referate
Referate

Referate

Referate

Nota referat
Sodiul (1)

Nota Referatului: 7.2
nota referat pentru Sodiul (1)
Acorda o nota pentru referatul:
Sodiul (1)
nota referate
  24 vot(uri) Afisari: 5035

Sodiul (1) - Referate Chimie


Informatii referat Sodiul (1)
AutorRaluca
Marime: 16 kb
Nivel:liceu

Previzualizare partiala a referatului Sodiul (1)
Sodiul (sau Natriu) este un element din tabelul periodic având simbolul Na şi numărul atomic 11. Este un metal alcalin, argintiu, de o reactivitate ridicată. Ca urmare a reactivităţii sale ridicate, sodiul nu există liber în natură, ci doar sub formă de combinaţii chimice deosebit de stabile. În stare liberă, reacţionează violent cu apa şi ia foc în aer la temperaturi de peste 388 Kelvin. Datorită liniilor sale spectrale din domeniul culorii galben, conferă unei flăcări culoarea galben.
Are configuraţia electronică [Ne]3s1, adică configuraţia ultimului gaz rar înaintea sa în sistemul periodic al elementelor, a neonului (Ne), la care se adaugă un electron pe stratul al treilea, primul orbital, s.

Răspândirea în natură
Sodiul este cel mai răspândit metal alcalin din scoarţa Pamântului, dar şi unul dintre cele mai răspândite din Univers. În natură se găseste sub forma depozitelor masive de NaCl (clorură de sodiu sau sare de bucătărie), în mineralul halit, sau în combinaţie cu KCl (clorură de potasiu), în silvinită, împreună cu aluminiul în criolit (Na3AlF6), sau sub formă de azotat în salpetrul de Chile (NaNO3, azotat de sodiu), reprezentând 2,6% din masa scoarţei terestre. În apa marină, ionii de Na+ îi însoţesc pe cei de Cl-.
Liniile spectrale D ale sodiului se găsesc în majoritatea stelelor, precum şi în Soare.


telefoane mobile

Alte referate la Chimie
» Sodiul
» Polimeri
» Coroziunea
» Recorduri chimice
» Chimia vietii. Medicamentele
» Petrolul
» Apa si Petrolul
» Nemetalele
» Substantele chimice
» Detergenti

referate - © 2009 referate.itbox.ro - referate

Jocuri - Radio - Telefoane Mobile

webhosting