referate
Referate

Referate

Referate

Nota referat
De la celula lui Volta la bateriile Cadmiu-Nichel

Nota Referatului: 4.5
nota referat pentru De la celula lui Volta la bateriile Cadmiu-Nichel
Acorda o nota pentru referatul:
De la celula lui Volta la bateriile Cadmiu-Nichel
nota referate
  2 vot(uri) Afisari: 1697

De la celula lui Volta la bateriile Cadmiu-Nichel - Referate Fizica


Informatii referat De la celula lui Volta la bateriile Cadmiu-Nichel
AutorJana
Marime: 4 Kb
Nivel:liceu

Previzualizare partiala a referatului De la celula lui Volta la bateriile Cadmiu-Nichel
DE LA CELULA LUI VOLTA LA BATERIILE
CADMIU-NICHEL

Thales din Milet, care era socotit unul din cei sapte mari intelepti ai lumii antice, a observat, intre altele proprietatea chihlimbarului de a atrage firisoare de paie cand este frecat (cel mai vechi caz cunoscut de producere a electricitatii statice) . Aceasta proprietate a chihlimbarului a dat mult de gandit cercetatorilor, dar au trebuit sa treaca mai bine de doua milenii, dupa Thales, pana sa se poata face primii pasi catre explicarea ei stiintifica. Cercetarile in domeniul electricitatii efectuate de William Gilbert (1540-1603) cu “versorium” (primul electroscop) au permis sa se faca distinctia intre corpurile care se electrizeaza prin frecare si cele care nu se electrizeaza . Galilei, considera ca savantul englez “trebuie admirat pentru numarul atat de mare de observatii noi si corecte pe care le-a facut…”
Ceea ce frana cercetarile era faptul ca electricitatea produsa prin frecarea unei vergele de sticla nu putea fi generata in cantitate mare si continuu. Intr-un cuvant lipsea o buna masina electrica . Otto de Guericke (1602-1686) a efectuat la Magdeburg o serie de experimente vestite, rezolvand in parte, printre altele, si aceasta problema, inventand prima masina producatoare de electricitate. Dupa prima masina electrica inventata de Guericke, butelia de Leyda este al doilea tip de aparat electric care a impulsionat cercetarea intr-o masura si mai mare.
Broaştele moarte au condus la inventarea pilelor şi bateriilor electrice. În 1786, omul de ştiinţă italian Luigi Galvani a descoperit că broaştele disecate se contractau când le atingea cu bisturiul său. Apoi din întâmplare el a descoperit că picioarele puteau fi făcute să se mişte doar prin atingerea lor de metal. Galvani era pus în încurcătură în ceea ce privea natura acestui fenomen, şi sursa lui.
Răspunsul a fost dat în anii 1790 de omul de ştiinţă italian Alessandro Volta. Picioarele broaştelor se contactaseră deoarece lichidele din interiorul lor reacţionau la contactul cu două metale diferite: alama şi fierul. Această combinaţie forma o pilă electrică simplă şi curentul produs de aceasta făcea să se contracte muşchii picioarelor broaştei.
Volta a făcut apoi o pilă electrică punând o hârtie umedă între discuri de cupru şi zinc. Această pilă era extrem de slabă, dar Volta a conceput curând pile şi baterii practice. Una dintre baterii consta dintr-o coloană de pile electrice făcute din plăci de zinc şi argint cu separatoare de hârtie îmbibate în saramură. Acest tip de baterie se numea pilă voltaică.


telefoane mobile

Alte referate la Fizica
» Razele X
» Bateria Nickel-Cadmium
» Amplificator cu 2 nivele
» Efectele fiziologice ale curentilor electrici
» Electronografia
» Circuite utilizate in telecomunicatii
» Reflexia si refractia luminii
» Principiul al II-lea al mecanicii newtoniene
» Circuite electrice. Legea lui Ohm
» Resurse Energetice. Energia solara si eoliana

referate - © 2009 referate.itbox.ro - referate

Jocuri - Radio - Telefoane Mobile

webhosting