referate
Referate

Referate

Referate

Nota referat
Pile electrice

Nota Referatului: 7.1
nota referat pentru Pile electrice
Acorda o nota pentru referatul:
Pile electrice
nota referate
  68 vot(uri) Afisari: 13857

Pile electrice - Referate Fizica


Informatii referat Pile electrice
AutorRazvan
Marime: 14.19 kb
Nivel:liceu

Previzualizare partiala a referatului Pile electrice

O pila electrica (sau un element voltaic) este o sursa care genereaza curent electric, printr-un proces chimic (si in parte fizic) la care participa un electrolit. Componentele principale ale unei pile sunt cei doi electrozi ai ei. Prin electrod se intelege, cand este vorba de o pila, un conductor electric impreuna cu electrolitul din jurul sau. Electrozii sunt in contact electric, in interiorul pilei, prin electrolitii lor; cand sunt uniti, in exteriorul pilei, printr-un conductor electric, prin acesta trece un curent electric de la electrodul negativ la cel pozitiv.
La suprafata de contact dintre fiecare dintre ce doi conductori electrici si electrolitul din jurul sau se stabileste o diferenta de potential, numita potential de electrod. Forta electromotoare a pilei este egala cu suma algebrica a potentialelor celor doi electrozi, inclusiv potentialul de contact dintre cei doi electrozi.

Scurt istoric

Galvani a observat (in 1789) ca un picior de broasca jupuit (in scopul unor experiente fiziologice) si atarnat de un nerv, prin intermediul unui carlig de arama, de un grilaj de fier, sufera o contractie a muschilor cand vine in contact cu fierul. Volta a aratat, mai tarziu, ca excitatia nervoasa, care comanda contractia musculara, este declansata de un curent electric ce ia nastere intre cele doua metale in contact cu un electrolit, in acest caz lichidul din muschiul broastei.
Prima pila electrica, al carei autor este chiar Volta, se compunea dintr-o vergea de cupru si una de zinc, scufundate in acid sulfuric diluat. Mai tarziu s-a dat pilelor electrice forma unui teanc (in limba franceza "une pile") de discuri de cupru si zinc, separate prin cartoane imbibate cu acid sulfuric. Aceste pile se polarizau repede, incetand sa mai produca curent electric.
Existenta unei relatii intre energia reactiei chimice din pila si energia electrica produsa de aceasta a fost recunoscuta de lordul Kelvin in 1851. Relatia termodinamica dintre aceste doua forme de energie a fost stabilita de Helmholtz (1882) si de Nernst (1889).


telefoane mobile

Alte referate la Fizica
» Motoare termice
» Dioda semiconductoare
» Forta gravitationala
» Postulatele lui Einstein
» Rene Antoine Ferchault de Reaumur
» Circuite de curent alternativ
» Lunete
» Teleportarea cuantica
» Bomba atomica
» Principiul al II-lea al mecanicii newtoniene

referate - © 2009 referate.itbox.ro - referate

Jocuri - Radio - Telefoane Mobile

webhosting