referate
Referate

Referate

Referate

Nota referat
Codrii

Nota Referatului: 7.4
nota referat pentru Codrii
Acorda o nota pentru referatul:
Codrii
nota referate
  26 vot(uri) Afisari: 3813

Codrii - Referate Geografie


Informatii referat Codrii
AutorCosmin
Marime: 87.2 Kb
Nivel:gimnaziu

Previzualizare partiala a referatului Codrii
Codrii
Cea mai veche rezervatie stiintifica din Moldova "Codrii" se gaseste in preajma comunei Lozova, cca 50 km de Chisinau, si a fost infiintata la 27 septembrie 1971. Rezervatiile stiintifice au cel mai inalt grad de protectie si sunt impartite in trei zone functionale: zona strict protejata, zona de tampon si zona de tranzitie. Natura de aici impresioneaza prin abundenta de forme si specii, unele dintre ele sunt rare sau pe cale de disparitie. In rezervatia "Codrii" sunt puse sub protectie ca 1000 specii de plante, adica jumatate din numarul speciilor florei Moldovei, 43 specii de mamifere, 145 specii de pasari, 7 specii reptile, 10 specii de amfibii si peste 10 mii de specii de insecte. Principalele specii de arbori in padure sunt stejarul pedunculat, gorunul si fagul. In perimetrul rezervatiei mai exista o zona reprezentativa de lunca si functioneaza un bogat "Muzeu al naturii".
Codrii Orheiului-Se stie ca orice forma de habitat existenta se dezvolta numai in situatia daca poseda gama de factori necesari pentru asigurarea efectiva a vietii. Unul dintre acesti factori de prima importanta este cadrul natural favorabil, fara de care este de neconceput dezvoltarea vietii umane. Mediul fizic stimuleaza realizarile societatii umane prin asigurarea conditiilor favorabile de viata, comunicatii interioare lesnicioase si adapost in caz de primejdie. In aceasta privinta spatiul codrilor Orheiului din partea centrala a spatiului pruto-nistrian prin insusirile sale a asigurat in permanenta habitatului satisfacerea acestor conditii. Acest areal geografic constituie o parte a unui platou primitiv, taiat de un numar restrans de vai, intretaiate in toate directiile, care au infatisarea unei aglomerari nesfarsite de dealuri mai mult sau mai putin rotunjite.
Aceste dealuri sunt bucati mai mari sau mai mici, rupte din podisul de calcar sarmatic. Dealurile codrilor Orheiului au forma lunguiata cu capatul de nord la Visoca, iar cel de sud la Ustia. Lungimea lor e de 250 km. Vaile cuprinse in acest areal au directia nord-sud si vest-est si se deschid in valea Nistrului sau a Rautului, izoland cateva verigi de dealuri care in timpurile preistorice au fost insule si movile cu stanci submarine. Un element constitutiv al reliefului sunt hartoapele - niste depresiuni cu diametrul de 3-5 km in forma de amfiteatre mari. Pe Raut, incepand de langa or. Orhei, se afla un chei cu o lungime de cca 41 km.


telefoane mobile

Alte referate la Geografie
» Tsunami
» Yangtze
» Madagascar
» Polonia
» Seismele
» Introducere despre vulcani
» Insula pastelui
» Grecia - turism cultural
» Relieful si apele Romaniei
» Centrul European pentru Conservarea Naturii

referate - © 2009 referate.itbox.ro - referate

Jocuri - Radio - Telefoane Mobile

webhosting