referate
Referate

Referate

Referate

Nota referat
Revolutia Romana de la 1848

Nota Referatului: 6.5
nota referat pentru Revolutia Romana de la 1848
Acorda o nota pentru referatul:
Revolutia Romana de la 1848
nota referate
  20 vot(uri) Afisari: 4032

Revolutia Romana de la 1848 - Referate Istorie


Informatii referat Revolutia Romana de la 1848
AutorMihai
Marime: 15 Kb
Nivel:liceu

Previzualizare partiala a referatului Revolutia Romana de la 1848
Revoluţia română de la 1848

Parte integranta a miscarilor sociale si politice care au zguduit din temelii cele mai multe tari europene, revolutia pasoptista a cuprins aproape intreaga arie geografica locuita de romani. Ea a devenit un moment crucial in care masele populare au aparut masiv pe scena istoriei, impunand o directie de desfasurare care transpunea pe planuri vaste eforturi si tendinte mai vechi, exprimate individual, in grup sau in cercuri politice si culturale relativ restranse.
Romanii s-au implicat viguros in revolutie, luptand, pentru apararea identitatii si existentei lor nationale. ,,Pornind de la faptul ca toate provinciile romanesti se gaseau sub jugul asupririi straine, un loc central in miscarea revolutionara de la 1848 l-a avut lupta pentru eliberarea de sub dominatia marilor puteri, realizarea unitatii nationale. In randul tuturor paturilor populatiei, dar mai ales in randul intelectualitatii, se afirma puternic constiinta fratiei romanilor din cele trei state despartite, sentimentul necesitatii imperioase a unirii tarilor romane. Militantii revolutionari ai vremii si masele largi dn cele trei tari se ridicau impotriva fortelor retrograde interne si externe interesate in mentinerea dezbinarii romanilor, care urmareau sa impiedice inghegarea si cresterea fortei de afirmare a natiunii noastre’’. In trecut, inca de la fondarea lor, statele feudale, Tara Romaneasca, Moldova Si Transilvania, desi separate sub raportul organizarii statake, au avut intense relatii economice, politice si culturale, influentandu-se reciproc in procesul devenirii istorice. Dar aceste numeroase convergente si tendinte de apropiere n-au putut invinge pluralismul statal datorita indeosebi puterilor limitrofe, care prin separatia politica a celor trei tari romane isi asigurau dominatia in intreaga zona centrala si sud-est europeana.
Legaturile politice in spatiul etnic romanesc au cunoscut o cotitura radicala in timpul domniei lui Mihai Viteazul care a reusit sa infaptuiasca unirea Tarii Romanesti cu Transilvania si Moldova, Desi o infaptuire efemera, unirea realizata de Mihai Viteazul a avut un ecou profund si durabil mai ales in constiinta posteritatii marelui voievod, al carui nume devenea un simbol, o chintesenta a unui program de untate statala in spatiul geografic locuit de romani. Caci legatarii lui testamentari, fruntasi poporului roman, dornici sa depaseasca separatismul politic , indiferent daca recurgeau la spada sau la arma culturii, nu aveau in atentie decat refacerea operei lui Mihai Viteazul pe baze indestructibile. Sperantele lor in aceasta directie erau cu atat mai legitime cu cat, in pofida vitregiilor externe, in procesul accelerarii dezvoltarii istorice, complementaritatea economica a celor trei tari romane si comunitatea de origine, de limba, de cultura si de credinta a locuitorilor ei se accentuau, devenind temelia trainica a tuturor proiectelor de unitate politica.


telefoane mobile

Alte referate la Istorie
» Maresalul Ion Antonescu
» Mayasii si Egiptenii, Urmasii Atlantilor
» Dezvoltarea meseriilor orasului Dorohoi intre 1878-1900
» Serbia
» Inceputurile Romei
» Imperiul Otoman
» Cele 7 legende ale intemeierii Romei
» Cetatile si castelele feudale din Maramures
» Caesar si Pompei
» Calculatoarele in al doilea razboi mondial

referate - © 2009 referate.itbox.ro - referate

Jocuri - Radio - Telefoane Mobile

webhosting